10 éves a Komposztáló Kerület Program!

A 10 évvel ezelőtt indult program legfőbb célkitűzései: a kerületben lakók életminőségének javítása, a zöldjavak helyben tartása, a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése, az illegális zöldhulladék lerakás visszaszorítása, jó minőségű humusz „előállítása” a kerti és konyhai zöldjavakból, a keletkezett komposzt helyben történő felhasználása a zöldfelületek biológiai aktivitásának növelésére, az agyagos talaj javítására
 
Az elmúlt 10 évben összesen 2200 II. kerületi helyszínen indult el az Önkormányzat segítségével a komposztálás. A programhoz csatlakozott több mint 1600 családi ház, több mint 500 társasház és több tucat intézmény. Év közben újabb komposztálóedényekhez juthatnak hozzá azok az igénylők is, akik a korábbi években csatlakoztak a programhoz.
 
A konyhai zöldjavak komposztálására alkalmas műanyag edényt és az avar komposztálására alkalmas, geotextil palásttal ellátott lombkomposztáló hálót térítésmentesen vehetik át a jelentkezők egy szakmai előadást követően, használati megállapodás és átvételi ív aláírásával.
 
Egy helyi komposztálási programot a közintézmények bekapcsolódása tesz igazán teljessé. Saját komposztudvar révén az intézmény tápanyagban gazdag értékes termőföldhöz jut, miközben látogatói körében népszerűsíthető a környezettudatos magatartás. A II. kerületi iskolák, óvodák esetében a komposztálás — a környezeti nevelés részeként — beépülhet a pedagógia programba, elősegítve, hogy a fiatalok harmonikusabb kapcsolatba kerüljenek saját környezetükkel. Ebben segít a komposzt játszóház, amely 2 játékmester vezetésével, 2 állomáson párhuzamosan zajló interaktív foglalkozás nagycsoportos óvodások és (elsősorban alsó tagozatos) általános iskolások részére.
 
Szeretnénk visszajelzést kapni a program résztvevőitől az eddigi tapasztalataikról, és felmérni időközben felmerült igényeiket. Kérjük, hogy az alábbi linken keresztül elérhető kérdőív kitöltésével segítse munkánkat, és a kitöltött kérdőívet 2016. szeptember 30-ig küldje vissza nekünk! 
A kérdőív kitöltését - ami csak néhány percig tart - értékes ajándékokkal szeretnénk ösztönözni, ezért a kérdőívet beküldők között a Komposztálás Ünnepnapján (október 10-én) a házi komposztálást elősegítő eszközöket sorsolunk ki (komposzt rosta, ásóvilla, levegőztető szigony, lombgyűjtő zsák, lombseprű, oltóanyag)! 
 
Segítő közreműködését köszönjük!

K A P C S O L A T T A R T Ó   K É R D Ő Í V   2 0 1 6